i will try MY bEST ... !! CAYOK2

Wednesday, January 7, 2015

kek choc moist time skolah

diposkan oleh mya fathira tyrex at 1/07/2015 04:04:00 PM
haaa disebabkan respi aku byk hilang.. so aku nak wat keputusan nk simpan antara respi best2 aku kt sni.. haha asyik luahan perasaaan je kan padaha tga exam ni x sedo diri..
ahh ske ati lahni resepinyaa
bhn a

ni dulu haque la bg resepi ni:

choc moist
1 cwn mnyk msk 1 cwn srbuk koko 1 cwn gula 1 cwn susu cair sume nie msk ats api plhn
bhn b 1 1/2 susu pekat 1 1/4 tepung gandum 3 biji telur srbuk pnaik soda bikarbonat esen vnilla
serbuk tu ko agaak2 la yer kalau aku myb guna 1/2 sudu teh kot sebab klw 1 sudu teh myb byk sgt kot.. haha nnti kek rasa sodium bikabonat je
cmpurkn bhn a yg dh dsjukkn dlm bhn b.. then kukus

bp min? hahaha ni la kiotrg ske men campak2 je ble masak agak2 la dlm 30 min kkot x pun smpai ble ko amik lidi cucuk dia x lekat x lidi tu...haa gitu...

ni resepi aku lak utk topping
Choc Ganace
-choc masakan 1 papan tu besenyer tp biasanya akan ade lebihan lelehan so agak2 sendiri la yer
-minyak masak / shortening/ butter/ whipping cream- utk buat dia nmpk glossy. dulu aku gune whipping cream je ok gak la tp depends [ada choc yg korg guna sama ada yg berkualiti atau tdak klw x choc dia nnti x cntik jd mcm choc almond london tu punya teksture so x cntik la.. aku ske yg nmpk glossy walaupun dah disejukkn... tp ade yg kata guna whipping cream lg sedap kira mcm lg berlemak la rase dia itu pun bole gakk ikot korg la,. sukatan pun ikot korg aku x tau nk bg tau cmne klw korg biasa wat kek korg blh agak la kot.. bg aku 1 cawan tu pun dh cukup byk so.. boleh agak la byk mane slagi x glossy choc tu tmbh la lagi bg glossy...
mix dlm double boiler dan dh sejuk skit blh hidang kn bkn ake klw tga panas sgt boleh je tp takut dia cover kek tu nipis klw dh cooldown sket choc tu jd likat la so bila tuang jd tebal la ganace dia....
sekian ;)



0 gosip:

 

nobody knows tyrex Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review